Rasbeschrijving Shar-pei

Sharpei betekent “zand-huid” en slaat op de bijzondere huid van dit ras.

De Shar-pei heeft een sterke en harde huid, terwijl de vacht kort en borstelig is. In de puppy-fase vertoont de huid strakke rimpels op het lichaam die later verdwijnen. Dan blijven slechts de rimpels op het voorhoofd en de schoft over. In wezen zijn het zeer zachtaardige en vriendelijke dieren. De Shar-pei mag zich dan ook verheugen in een toenemende belangstelling. Het is een intelligent ras en zeer trouw aan de baas. Het gangwerk van de Shar-pei is vrij, harmonieus en krachtig.

Algemeen
De Shar-pei is een kwadratisch gebouwde, compacte en rustige hond. Overmatige huid rond het lichaam is bij volwassen honden zeer ongewenst. De borst is breed en diep, terwijl de rug kort, recht en zeer sterk is. Horizontale ruglijn. Op de schoft bestaat een lichte plooiing van de huid. De benen zijn krachtig en goed gespierd. De schouders zijn schuin geplaatst en de voorbenen zijn van matige lengte. De achterhand is sterk en gespierd met matige hoekingen. De sprongen zijn laag bij de achterbenen. De hals is krachtig en gespierd met enigszins losse keelhuid. De losse huid mag niet overmatig sterk zijn. Kleur: Alle effen kleuren zijn toegestaan met uitzondering van wit.

Hoofd en schedel
De schedel is rond en groot aan de basis, maar vlak en breed op het voorhoofd. De rimpels op het voorhoofd moeten duidelijk zijn, maar mogen de ogen niet hinderen. Matige lange snuit, breed vanaf de ogen en licht versmallend naar de neuspunt toe. Grote, brede neus, bij voorkeur zwart van kleur, maar lichter van kleur is toegestaan bij lichter gekleurde honden. Bij voorkeur blauw-zwarte tong. Krachtige kaken. Gemiddeld grote ogen, amandelvormig en donker gekleurd. Omliggende huid, of rimpels mogen de ogen niet hinderen. Kleine, dikke oren in de vorm van een gelijkzijdige driehoek, licht afgerond aan de punten. De punten van de oren zijn gericht naar de ogen en tegen de schedel aan gevouwen. De oren staan wijd uit elkaar en dicht tegen de schedel aan.

Staart
Zeer hoog aangezet en bij voorkeur in een cirkel of halve cirkel gedragen en naar een kant wijzend. De staart is dik en rond bij de wortel en loopt uit in een punt. Voeten: Middelmatig groot, compact en stevig. Goed gescheiden tenen.

Beharing: Kort, hard, borstelig en zo recht mogelijk. Geen ondervacht. Lengte mag niet meer dan 2,5 cm zijn. De vacht mag nooit worden getrimd. De vacht van de Shar-Pei is een bijzonderheid, deze heeft een heel bijzondere structuur en geen ondervacht. Het haar moet buitengewoon kort, borstelig en hard aanvoelen. Deze vacht noemt men een horsecoat en kan bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken door het “prikken”. Ook de iets langere en zachter aanvoelende vacht, de z.g. brushcoat is toegestaan. De haren mogen echter niet langer zijn dan 2,5 cm.

Mondvormen
Er zijn twee mondvormen: de zogenaamde bonemouth en de dikkere meatmouth. Schofthoogte: Reu en Teef: 44-51 cm vanaf de schoft. Gewicht: 18-29,5 kg

Karakter en aard van de Shar-Pei
Goede waakhond

  • Trouw · Zachtaardig
  • Eigenzinnig
  • Intelligent
  • Zeer lief voor kinderen
  • Onafhankelijk
  • Zeer aanhankelijk

De aanhankelijkheid voor “zijn gezin”, de opmerkelijke intelligentie en kindvriendelijkheid maken de Shar-Pei tot een bijzonder fijne huishond. Door hun uiterst schone instelling kunnen ze heel vroeg en gemakkelijk zindelijk gemaakt worden. Hun persoonlijkheid en trotse houding maken hen, met hun ingeboren waakinstinct, tot een goed verdediger van huis en haard. Tegenover vreemden gedragen ze zich terughoudend.

Andere huisdieren
De meeste Shar-Pei’s delen zonder problemen hun huis met: andere honden, poezen, vogels, konijnen e.d. Ook hier geldt de waarschuwing dat niet iedere hond gelijk is of op de juiste manier is grootgebracht.

Uiterlijk
Het meest spreken de enorme rimpels van de pups aan. Als ze volwassen worden groeien ze echter voor een groot gedeelte “in hun jas” waardoor het aantal rimpels afneemt. Wat echter niet verdwijnt is het voortreffelijke karakter en dat zal ongetwijfeld de extra rimpels doen vergeten.

Snowy
Mylou
Mylou
yena
Senna
Balou
Balou
yena
Yena